Horváth Ilona palacsinta

Horváth Ilona féle, hagyományos palacsinta tészta recept
 
Előkészületi idő
Főzési/Sütési idő
Teljes időtartam
 
Ez a hagyományos (régi módi) palacsinta receptje és itt nem kell a tésztához olajat adni. Egyébként a legtöbben már a tésztába öntik az olajat, így nem szükséges a serpenyő kikenése.
szerző:
Recept kategória: alaptészták
Hozzávalók
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • késhegynyi só
  • cukor (ízlés szerint. 2-4 evőkanál)
  • zsír vagy olaj (a kisütéshez)
Elkészítés
  1. Mély keverő tálban elkeverjük a tej felét a tojással, a cukorral és a liszttel
  2. ezután adjuk hozzá a többi folyadékot és az egészet habverővel csomómentesre keverjük
  3. tejszínsűrűségű tésztát kell kapnunk
  4. amennyiben túl sűrű a tészta akkor egy kis szódavízzel vagy tejjel hígíthatjuk, ha pedig túl híg akkor még egy tojással vagy egy külön kis tálkában (fontos a külön tál!,hogy ne legyen az alaptésztánk csomós), kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük.
  5. a kész tésztát egy óra hosszát pihentetjük
  6. a palacsinta sütő serpenyőt jól felforrósítjuk és kenő toll segítségével, olajjal vagy zsírral kikenjük, majd miközben az edényt megforgatjuk, merőkanállal annyi tésztát öntünk a serpenyőbe, hogy az vékonyan szétterüljön. Ezt a műveletet ismételjük minden palacsintánál.
  7. sülés közben a palacsinta széleit a kenőtollal zsírozzuk
  8. amikor a tészta megszilárdul, palacsinta lapáttal ellenőrizzük a palacsinta alját, amikor megpirult fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is
Megjegyzés
Az első palacsinta után a tüzet vegyük kisebbre, mert egyébként a tészta sok zsiradékot vesz fel és megég. A jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lennie.
Kész mennyiség
Adag: 12 darab



 

One thought on “Horváth Ilona féle, hagyományos palacsinta tészta recept

  • 2015-03-15 at 13:28
    Permalink

    Nagyon jó ez a recept. Nem kell elővennem hozzá a szakácskönyvet. Köszönöm :)

    Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Hány csillagra értékeled a receptet?: